Kohtaamisia 25

Entinen kantabaari loimotteli jouluvalojaan sateen harmentamassa illassa. Pena oli muuttanut niiltä kulmilta pois pari vuotta sitten. Miten miehen askel olikin tänne saakka nyt kantanut. Nostalgia? Muistot? Ehkäpä. Uteliaisuus? Sen syvällisempiä miettimättä Pena avasi tutun oven, pyyhkäisi huurtuvia silmälasejaan paidan helmaan ja tervehti tuttua baarin pitäjää. Outo ääni vastasi. Oudolla murteella. Pena laittoi lasit nenälleen ja huomasi, että tiskin takana ei ollutkaan enää tuttu mies. Outo murre ojensi kättään ja tervehti: ”Iikka, terve. Melekone ilima.”

Pena nyökkäsi hämillään Karhu-hanaa kohti ja kaivoi rahapussin esiin. Iikka jutteli kuin vanhalle tutulle. Hyvä tyyppi, ajatteli Pena. Samassa sisään astui huohottaen vanhempi nainen. Hän pudisteli sadepisarat harteiltaan, katseli ympärilleen ja sanoi, ettei ole käynyt täällä sataan vuoteen ja heti on mies vaihtunut tiskin takana. Ovi tempaistiin taas auki ja ennen kuin tulija oli ehtinyt katsettaan nostaa, huudahti nainen: ”Atte. Jumalauta. Pitkästä aikaa.”

Mies voi jättää kaupunginosan. Toinen voi lähteä eläkkeelle. Kolmas voi tulla outona Oulusta. Neljäs olla poissa sata vuotta. Viides olla poissa koko naisen aikuiselämän. Ja yhtäkkiä kaikki on kohdillaan. Pena muisti, miksi hän tästä baarista oli pitänyt.

2 responses

 1. A-L

  Sait taas ajattelemaan maailmamme muuttumista. Moni elää enemmän hetkissä kuin päivissä, kuukausissa tai vuosissa.
  Minne vievät askeleet jonkin ajan kuluttua, onko paikkaa, ihmisiä, onko vain kasa teknisiä laitteita?
  Kukaan ei tunnista, tervehdi.

  11/12/2015 20:08

  • mea

   Olisikohan esim. joulun perinteisiin takertuminen merkki siitä, että ihminen haluaa jonkun tutun ja turvallisen mielentilan keskellä ajan kulumista, päälle tunkevia uusia asioita ja laitteita. Ihana heittäytyä kaavaan, joka kantaa pari päivää ja vie mielen lapsuuteen, aikaan, jolloin kaikki oli kohdallaan.

   13/12/2015 11:47

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s