Kohtaamisia 11

Irja ja Heikki ovat jokamaanantaisella markettireissullaan. Heikki lykkii ostoskärryä kyllästyneen näköisenä. Irja kävelee tomerasti vieressä, käsi omistavasti kärryn reunassa kiinni kuin haluten kaikkien näkevän, kuka käskee. Eikä Irja siinä yhtään liioitellut. Irja on se, joka määräsi.

Heikkiä ei olisi voinut vähempää tällä viikolla ostosreissu innostaa. Hän olisi ollut mieluummin kotona katsomassa televisiosta hiihtoa mutta Irja halusi nyt kahvia, kun se oli taas tarjouksessa, kaksi per talous. Ja tietysti taas pitää mennä eri kassoille. Irja oli olevinaan ovela. Ihan kuin se nyt ketään hämäisi tai edes kiinnostaisi heidän neljä kahvipakettiaan. Irja jaksoi aina olla ylpeä suorituksestaan. Se oli kassalla oikein yliolevinaan, ettei ole koskaan Heikkiä nähnytkään. Sujauttaa sitten aina Heikin maksamat paketit vaivihkaa muovikassiinsa. Heikki tuhahtaa, niin aina. Kyllä kai ne kassat nauravat kahvitunnillaan Irjan touhuja. Heikin mielestä Pirkan Costa Rica on pahaa mutta se täällä aina oli tarjouksessa. Saisi edes kerran ostaa Presidenttiä.

Kahvihyllyn luona Irja on jo lastaamassa neljää pakettia syliinsä ja alkaa asetella niitä kärryyn, kahteen eri kulmaan. Siitä ne saisi sitten vaivihkaa sujautettua Heikin käteen kassalla. Heikki katselee haikeana Presidentti-rivistöä ja sanoo Irjalle, muka ohimennen, että Veikko oli sanonut tulevansa tänään käymään. Että hyvä, kun on sitten kahvia tarjota, kun on Heikin nimipäiväkin.

– Hä, tuleeks se Veikko yksin? Sanoks se, ottaaks se sen koppavan muijan mukaan? Ja meil on vaa Kosta Rikaa.

Irjan käden liike pysähtyy.

Heikki ynähtelee, muka myöntävästi. Eihän Veikko mitään tietenkään tulossa ollut, koska se nyt olisi mitään päiviä huomannut.

– Mitä se Veikko ny, eihän se ennenkää oo nimipäiviä muistanu.

– Niin, eihän se. Mutta ohan sullakin nimipäivät tulossa. Ja sullahan on ne kuarolaiset. Voisit kerranki kuttua ne kaikki kahveelle, ku on tota kahveetaki ny, sanoo Heikki ovelasti katseellaan pälyillen. Kun ei osaa suoraan silmiin katsoen valehdellakaan.

Irja innostuu ajatuksesta ja miettii ääneti, että ne toisivat varmaan tulppaanejakin ja laulaisivat käytävässä ja naapurit kuulisivat, kuinka hänellä on kuoroystäviä ja jos hän seisoisi oven suussa, ne joutuisivat laulamaan ainakin kaksi värssyä käytävässä. Kuulisi Saimakin, että hänellä on ystäviä, olevinaan aina niin niiden Marttojensa kanssa.

Irja innostuu ajatuksesta yhä enemmän ja ajattelee, että on se Heikki vaan hyvä mies, ajattelee vaimonsa nimipäivääkin.

– Mutta ehän mää voi niille Kosta Rikaa tarjota, mitä ne nys siitäki ajettelis! Että meillä ei oo varaa parempaan kahveeseen.

Irja on kahden vaiheilla, hänen saita ja vieraskorea mielensä käyvät kamppailua.

– Mistä ne sen eron nyh huamais?

– No kai ne nyn näkee, kum mää keitän sitä kahveeta.

– No mistä ne sen ny näkis, sehän on kahveepurkissa se paketti.

– No en kai mää sitä nyk kahveepurkkiin voi laittaa. Nehän aattelis, että se on jotain halpaa kahveeta, ku pitää piilotella.

Irja alkaa määrätietoisesti lastata Costa Ricoja pois kärrystä ja ottaa Presidenttiä tilalle. Kaksi pakettia.

– Kus se Veikkoki kerran on tulossa.

2 responses

 1. Irkku

  Kas, täällähän kaima huntteeraa ihan samaan malliin kuin meikäläinenkin. Mutta kyllä kai se vähintäänkin Kulta Katriinaa pitää olla. Niinistökin menettelee, jos löytyy vaaleaa paahtoa. Kiva tarina, oli miehen onni että Veikolla oli nimipäivä, tosin tuo Heikki esiintyy hyllyjen välissä Veikkonakin. oliko se tarkotus vai virhe?

  Poistin virheen vuoksi edellisen, ylpeys käy lankeemuksen edellä, kuten varmaan arvasitkin:) Olet siirtynyt tarinoihin Mea?

  22/01/2015 19:17

  • mea

   Tarinassa, aivan kuten taiteessa, pitää olla aina pieni virhe.

   22/01/2015 19:24

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s