Kohtaamisia 10

Janna heräsi seitsemältä. Hän oli laittanut herätyksen puoli kuudeksi mutta puhelin ei ollut hälyttänyt. Pitäisi ostaa oikea herätyskello mutta yleensä Sami herätti pesueen. Sami oli nyt matkoilla ja hänen piti selvitä aamusta yksin. Janna herätteli Erikaa huhuillen tytön huoneen ovelta ja meni suihkuun. Pää alkoi työstää aamun ohjelmaa: Erikalla on lelupäivä tarhassa, sen kanssa tulee taas hirveä vääntö. Jannalla itsellään on tapaaminen jo yhdeksältä. Sitä ennen pitäisi saada Erika vaatteisiin, etsiä se lelu, pakata lapsi autoon, koukata tarhalle ja sieltä kiireesti töihin. Tämä on varmaan niitä ruuhkavuosia, ajatteli Janna meikatessaan. Erika ei ollut vieläkään noussut. Onneksi tarhassa sai sentään aamupalaa. Puoli kahdeksalta Janna nosti Erikan sängystä ja käski aamupesulle. Janna otti valmiiksi esille pinkin puseron, koska se yleensä kelpasi ilman itkukohtausta. Ei tänään. Tietenkään. Kello oli jo varttia yli kahdeksan, kun Erika vielä kiukutteli lelusta, puserosta ja saappaista. Puoli yhdeksältä Janna ja Erika olivat vihdoin autossa matkalla tarhalle. Janna katsoi paloaseman risteyksen vihreitä valoja. Vihreä vaihtui keltaiseksi mutta Jannalla oli jo kiire, joten hän päätti olla pysähtymättä.

Joonaksen aamu oli alkanut huonoissa merkeissä. Tänään oli maantiedon koe eikä Joonas ollut lukenut. Sarikin oli ollut huonolla tuulella. Joonas kutsui äitiään Sariksi. Jostain syytä äidiksi kutsuminen tuntui nololta. Sarin huono tuuli johtui tietenkin isästä, joka oli tullut vasta aamuyöllä kotiin. Joonas oli kuullut riitelyn. Se oli jokapäiväistä. Tai öistä. Koulukaan ei paljon kiinnostanut. Ei musahommissa tarvitse todistuksia. Joonas laittoi nappikuulokkeet korviinsa, lippalakin päähänsä ja veti hupparin hupun lipan päälle. Sari sanoi jotain eteisessä. Joonas näki, että Sarin suu liikkui ja katseessa oli kysymysmerkki mutta Joonas oli muka ettei huomaa mitään. Ulko-oven äänekäs paiskaaminen helpotti vähän. Joonas lähti maleksimaan koululle. Matkaa oli vain kilometri, jos oikaisi metsän kautta. Joonas oli jo myöhässä. Paloaseman nurkalla hän päätti juosta tien yli vaikka punaiset paloi.

Yksinäinen kettu oli aamun tunteina herännyt etsimään syötävää. Tämä talvi oli ollut ketulle erityisen huono: se oli eksynyt ryhmästään ja ruuan löytäminen lumisena talvena oli ollut hankalaa. Se aikoi suunnistaa kauppakeskuksen takapihalle etsimään ruuan tähteitä mutta huomasi läheisen omakotitalon pihassa jotain mielenkiintoista. Ruokaa. Ei hääviä mutta ruokaa kuitenkin.

Janna painoi kaasua vaikka punaiset jo paloivat. Joonas ei kuullut nappikuulokkeiden läpi mitään, huppu peitti näkyvyyden. Kettu hyppäsi omakotitalon pihasta tielle.

Janna huomaa ketun vasemmasta silmänurkastaan ja painaa jarrua paniikissa. Erika alkaa itkeä. Auto lähtee sivuluisuun. Janna huomaa, että joku poika juoksee oikealta suoraan liukuvan auton alle.

Jannan sydän hakkaa. Auto sammuu keskelle tietä. Erika itkee takapenkillä. Joonas seisoo auton vieressä pelästyneen ajokoiran katse silmissään. Kettu ylittää tien rauhallisesti. Janna ja Joonas katsovat kettua. Sillä on porkkana suussaan.

Läheisen omakotitalon pihassa seisovalta lumiukolta puuttuu nenä.

 

13 responses

 1. Upea Kohtaaminen jälleen. Olet todella taitava kirjoittaja.

  12/01/2015 21:20

 2. mea

  Aah, ihanaa, että joku näitä lukee. Kiitos.

  12/01/2015 21:33

 3. madde

  Mäkin luin ja tykkäsin!

  13/01/2015 21:40

 4. mea

  Ihanaa, kiitos. Tulee paineita. Tai onan niitä koko ajan. Kun yritän löytää jokaiseen tarinaan pienen pilkahduksen ihmisen hyvyydestä tai onnesta.

  13/01/2015 21:48

 5. Jii

  Nämä on ihan huippuja! Todellakin luen jokaisen. Joskus uudestaankin. Vaatii taitoa saada sanottua näin lyhyesti, mutta niin paljon toisen ihmisen elämästä. Ja että osaa rakentaa kokonaisen tarinan vain muutamaan kappaleeseen. Wau…

  15/01/2015 23:59

 6. mea

  Sait tiivistettyä sen, mihin pyrin kirjoituksilla: saada mahdollisimman lyhyeen mahdollisimman paljon ja mahdollisimman monta sanaa myös rivien väliin. Jos onnistun, niin siellä on vielä se pieni taka-ajatus, joka jää päähän mietityttämään. Ei toki kaikkea saa aina kaikkiin mutta joku osio kuitenkin, ettei olisi vaan internetin täytteenä. Sinä olet täydellinen ihannelukija. Kiitos sinulle siitä.

  16/01/2015 09:45

 7. Anna

  Huikeaa, kiitos! 🙂

  19/01/2015 16:33

 8. mea

  Oi, kiitos itsellesi 🙂

  19/01/2015 17:58

 9. Kiitos tästä!

  19/01/2015 20:57

 10. sea

  Mäkin tykkään näistä kovasti. Pakko tosin sanoa (anteeksi!), että jos lähtö on puoli ysi niin ihan turha enää kiirehtiä aamupalalle päiväkotiin, aamupalakärry kun lähtee puoli ysiltä keittiöön. 😀

  t: tarhatäti 😉

  22/01/2015 02:28

 11. mea

  Janna ei tuota tiedä ja niinpä Erika jää ilman aamupalaa. Janna sanoo, että Erika ei ole sit syönyt aamupalaa. Tarhan täti sanoo, että se on voi voi. Keittöön ei mennä, kun kello on yli aamupala-ajan. Erika itkee koko amupäivän nälkäänsä mutta tarhan täti pysyy tiukkana, mitäs et syönyt kotona. Ja kas näin kasvaa Erika oppien vihaamaan äitiä, tarhan tätiä, yhteiskuntaa, aikatauluja, autoja ja ruokaa. Pikkuhiljaa pikku-Erikasta kasvaa porkkanoita syövä kettutyttö, koska hän tuntee ymmärtämätöntä intohimoa porkkanoihin ja rakastaa kettuja vaikka ei tietääkseen ole koskaan kettua nähnyt.

  22/01/2015 05:51

 12. Pallas

  Viekasta. Ensin pistät sydän kurkussa jännittämään jääkö alle kettu, poika vai molemmat, vai pääsemmekö todistamaan miten nälkäinen kettu sekoaa onnettomuuspaikan hajuista. Ja sit porkkana.
  Herätät pahennusta – ei sais hihityttää ihmisiä kun ne notkuu yksikseen julkisella paikalla.

  28/01/2015 15:49

 13. mea

  Onnistuinpas 🙂

  28/01/2015 19:12

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s