Kohtaamisia 9

Korhoset olivat matkalla Bauhausiin, kun Joonakselle tuli pissahätä. ”Oliko pakko juoda sitä kokista just ennen lähtöä”, puuskahti Kimmo suupielestään tarkoittaen moitteensa lähinnä Sarille, joka oli antanut pojalle luvan. Muutenkin Kimmo oli Sarille vihainen. Oliko ihan pakko just tänään päästä Bauhausiin niitä helvetin kaakeleita katsomaan. Kun penska on kotona ja Bauhausissa tietenkin on koko Vantaa. Kimmo kurvasi Tammiston Teboilille. Ja just, juuri lounasaikaan. Sekin ihan täynnä. Sari kuiskutteli Joonaksen korvaan, että menis nyt vaan äkkiä sinne vessaan, ettei iskä hermostu lisää. ”Otettaisko hei kahvit ja munkit tässä?”, yritti Sari lepyttää Kimmoa. ”Tai oikeestaan mä voin ajaa loppumatkan, jos sä haluut oluen. Voitaisi vaikka syödäkin” Joonas tuli vessasta, halusi hampurilaisen ja kolan. ”No just, kolaahan me nyt tässä kaivattiinkin. No mut joo, syödään nyt sitten samalla, niin ei tarvii sinne Jumboonkin vielä ajaa. Tos on Datsian avaimet, äiti ajaa loppumatkan”, Kimmo selitti Joonakselle. Ihan turhaan. Joonas tiesi kyllä.

Korhoset istuivat vapaaseen pöytään. Viereisessä pöydässä istui joku partajuippi. ”Sopiiko?”, Kimmo kysyi ja nyökkäsi vapaaseen pöytään. Joonas kumartui hampurilaisensa puoleen, laittoi kuulokkeet korviin ja laski iPadin pöydälle. Perhelounaat on noloja, ajatteli Joonas. Kimmo kaatoi olutta lasiin, otti pitkän kulauksen ja röyhtäisi. Sari yritti katsoa sillä silmällä, että käyttäytyisit. Kimmo oli kuitenkin jo leppynyt eikä jaksanut välittää katseesta. Lihapullat ja olut tekivät hyvää. Tämähän oli oikeastaan ihan hyvä idea, pysähtyä syömään. Kimmo haarukoi muusia ja lihapullaa suuhunsa. Sen ilme kirkastui. ”Muistatko, kiun oltiin Mallorkalla lomalla, kun Joonas oli uhmaiässä ja se kieltäytyi jäätelöstä?” Kimmo läpsäytti leikkisästi Joonasta päähän. ”Ei kieltäydy enää mutta uhmaikä jäi, vai mitä poika.” Joonasta hävetti. Kimmo nyökkäsi iPadiin pöydällä: ”Joululahja on hyvä, mitähä?

Toisessa pöydässä istui työmiehiä. Niiden tukka oli hiestä ja rasvasta kiiltäviä. Lippalakin reunus oli painanut vanan tukkaan. Söivät mitään puhumatta grillipihvejään. Yksi nosti katseensa Sariin mutta käänsi sen nopeasti pois. Napakan näkönen nainen, ajatteli. Toista kuin kotona. Helvetti, että nää joulun pyhät taas otti koville, kun piti sen mäkätystä kuunnella. Mies vilkaisi vielä kerran naista ja sitten sitä toisessa pöydässä istuvaa yksinäistä miestä. Se katseli myös Saria. Miesten katseet kohtasivat. Onnea sulle, älä sä vaan ala naisten kanssa. Mies nyökkäsi yksinäiselle miehelle yhteisymmärryksen merkiksi.

Kaukana ikkunan viereisessä pöydässä istui etninen perhe. Poika katsoi haikeana Joonasta, sen hampurilaista ja pädiä. Perheen äiti istui katse pöytään luotuna. Huntu oli kääritty taidokkaasti pään ympärille. Kädet lepäsivät sylissä. Tummat silmät nousivat pieneksi hetkeksi pöydästä, katsoivat mieheen. Tumma katse oli anova, et viitsisi, antaisit nyt vaan olla.  Mies sanoi jotain pojalle. Poika käänsi katseensa äitiin, sitten Joonakseen. Äidin silmät kostuivat. ”Tiedän, ehkä me voidaan hankkia jostain käytetty. Vai mitä, sopiihan se?” Tummat silmät katsoivat perheen isään. ”Koulussakin tarvitaan.”

Työmiehet nousivat pöydästä, asettelivat lippiksiään ja kopeloivat rintataskustaan valmiiksi tupakat esiin. Yhdet ehtisi vetäistä pihalla.

Korhoset kolistelivat tuolejaan ja tekivät myös lähtöä. Äiti otti auton avaimet. Alkoi puhumaan kaakeleista. Kimmoa ei olisi voinut vähempää kiinnostaa mutta kun kerran nyt muija ajoi, niin samapa tuo. Kai sinne Jumboon täytyy mennä. Vois samalla käydä viinakaupassa. Joonas vilkaisi ikkunapöydässä istuvaa perhettä, otti napit korvistaan, moikkasi poikaa. ”Ai kato, Samir, kiva nähä. Kato, mä sain uuden pädin, mä näytän sit koulus. Mä voin hei antaa sulle sen mun vanhan. Se on ihan hyvä vielä. Mut nyt mun on mentävä, nähää koulus.”

Tammiston Teboilin ovi loksahti kiinni. Harmaa arki kietoi Korhoset piiriinsä. Työmiehet tumppasivat tupakkansa. Samir hymyili onnellisena.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s