Mitäs teit kesälomalla?

Alkusesästä keskustelut alkavat ensin, että millos sullon kesäloma. Heinäkuussa onkin keskustelun avausta vähän jännitettävä: alkaisko, että jokos on lomat pidetty. Vai että mitäs teit kesälomalla. Elokuussa on helppoa: mitäs teit kesälomalla. Syyyskuussa palataan jurottamaan. Puheliaampi saattaa bussissa tokaista naapurille, että kohta onkin joulu, missäs aiot joulusi viettää. Mutta eipäs mennä asioiden edelle. Mitäs teit kesälomalla?

No. Minäpä kerron.

Ensimmäinen kesätyöpaikkani oli Katriina-baarissa kirkonkylällä. Poljin kymmenen kilometrin työmatkan äidin pyörällä. Ikää ei ollut vielä tarpeeksi, jotta olisin saanut koskea olutpulloihin, joita kylän äijät kävi nauttimassa kylän ainoassa baarissa. Sain rahastaa mutta piti huutaa takahuoneesta baarin vakitäti nostamaan pullot tiskille. Opin sinä kesänä tekemään järjettömän kuohkeita reikämunkkeja. Salaisuus piili hulvattomassa määrässä hiivaa. Munkit ei ehtineet maistua hiivalle, kun ne myytiin suoraan kuumina.

Seuraavana kesänä olin rakennuksilla repimässä nauloja. Raksan muijat oli kateellisia, kun minun ei tarvinnut koululaisena maksaa veroja. Opin arvostmaan äijähuumoria ja ymmärtämään, että naiskateus on tiukkaa tavaraa ja eristää ihmisen eri pöytään syömään eväitään.

Sitten olikin vuorossa hienompaa työtä: pääsin tavarataloon info-tiskille kuuluttamaan tarjouksia ja puhumaan mikrofoniin kuuluttajanuotilla lauseita epäluonnollisesti painottaen. Opin hymyilemaan tyhmänä turisteille, kun en ymmärtänyt, mitä ne kysyi.

Yhden kesän olin Seppälän somistamossa tekstailemassa hintalappuja ja pukemassa mallinukkeja näyteikkunoissa. Opin olemaan näkymätön.

Ai niin, sitten olikin se kesä, kun Ruotsissa oikein hotellissa kylmäkkönä olin. Opin, että tvättmedel ei ole pesuharja. Opin myös perkaamaan silakoita todella nopeasti (salaisuus on liottaa niitä lämpimän juoksevan veden alla niin, että ne pehmenee, jolloin on helppo peukalolla vetäistä maha auki ja liu’uttaa peukaloa selkäruotoa vasten. File syntyy käden käänteessä). Opin, että ei sanota arbeta vaan jobba. Oikaisin syksyllä ruotsin opettajaa väärän tiedon levittämisestä.

Seuraavana kesänä olin kesäterassilla tarjoilijana. Opin kantamaan yhtäaikaa viisi puolen litran Krouvi-oluttuoppia kummassakin kädessä. Tippiä sai, kun jaksoi nauraa tyhmille vitseille.

Sitten pääsinkin seuraavaksi kesäksi laitoskirjastoon. Kiersin Koukkuniemen maan alaisia käytäviä työntäen kitisevää kirjakärryä. Vaihdoin mummuille uudet kuvakirjat viikottain. Ei ne muistaneet, että sama kirja oli niillä jo viime viikolla. Kahta kirjaa vaihdettiin ja mummut oli aina onnellisia, kun ne sai uuden kirjan. Kiersin myös B-sairaalassa. Siellä oli kaikki ovet lukossa. Vaihdoin kirjat osaston hyllyyn vaikka näin, että ne oli ihan samassa järjestyksessä kuin edellisellä viikolla. Ruokatunnilla keitin vettä ja join pikakahvia kellarikerroksen kirjastossa. Siellä haisi homeelle. Sinä kesänä opin, että kun olen laitosjamassa, on paras, että joku irrottaa minut tästä maailmasta.

Kirjastotyöt vei sittemmin mennessään eikä edellisten kesien opeilla ollut enää mitään käyttöä.

One response

  1. Kyllähän sitä on monenlaista tähän mennessä yritetty, oma kertomuksesi oli varsin haastava juttu erilaisista alkutöistä, mutta silti en tiennyt putoavani kuin silakkafile. Kirjastotäti koulutukseenkin oli paikka eli jotakin media ja tietopuolista oli luvassa nelisen vuotta sitten, mutta minä raukka missasin kun elämäntilanne oli mikä oli, enkä jaksanut kuolevan koiran kanssa muuttaa eri paikkakunnalle yksin. Yksin olin tutummalla seudulla mieluummin, se saattoi olla virhe. Niitä on elämässäni paljon.

    27/06/2014 18:16

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s