Naisten mitoista

Naisten vaatejutut eivät lakkaa hämmentämästä. Otetaan nyt esimerkiksi urheiluvaatteet. Löysin eilen Intersportista monen vuoden etsinnän jälkeen juoksutakin, sellaisen taskuun pakattavan, tuulta pitävän, mustan ja sopivan kokoisen. Löytymisen esteenä on ensinnäkin ollut väri, joka on ollut aina jotain pinkkiä tai muuta tyttömäistä. Miksi? Miksi naisen urheiluvaatteen pitää olla tyttömäinen? Eikös urheilulliset tytöt ole enimmäkseen …. ööh…. urheilullisia, ei-pinkkejä?

Entäpä urheiluvaatteiden koot sitten. Olisin jossain vaiheessa jopa ollut taipuvainen kiduttamaan itseäni pinkissä, jos olisi löytynyt sopiva koko. Minulle, euro viisikymmentä senttiselle, ei mahdu päälle sporttikauppojen takeista muu kuin koko Large!!! Largeissa taas on liian pitkät hihat. Eilen onnisti: jäännösrekistä löytyi ilmeisesti jossain Kiinan hikipajassa vahingossa liian lyhythihaiseksi tehty musta Large.

Toinen ääripää: HenkkaMaukka. Siellä XS on minulle sopiva. Olen haistavinani tässä oveluutta: HenkkaMaukan asiakkaat ostavat HenkkaMaukasta, koska siellä pullukampikin neitokainen mahtuu S-kokoon. Mikään ole naisesta ihanampaa kuin mahtua S-kokoon. Meneekö hän siis kauppaan, jossa pitää ostaa XL? Ei mene. Hän menee HenkkaMaukkaan.

Mutta missä ovat kaikki ne pinkit, kittanat juoksutakit? Ilmeisesti niiden kantajat juoksevat todella lujaa, sillä en ole lenkeilläni nähnyt yhtäkään minua pienempää.

11 responses

 1. Marjut Mutanen

  Sä olet kyllä tosi pieni jos mahdut henkkamaukan XS:ään, siellähän kokomitoitus on merkittävästi pienempi kuin esim. KappAhlissa tai Lindexillä.

  26/02/2014 22:05

 2. mea

  Ei ole enää, kun nyt on muotia leveät, siis t-o-o-d-e-l-l-a leveät neuleet. Niillä on leveyttä yhtä paljon kuin pituutta. Tai ainakin on Henkan muotia. Ne on ihania. Kerrankin oikean pituinen hiha. Kerrankin tarpeeksi lyhyt neule.

  Uusi nuoruus.

  26/02/2014 22:11

 3. rhebok

  Paitsi sitten siellä HenkkaMaukan oikealla XL-puolella, siellä on mitoitusta hilattu viime vuosina siten, että muualla 48-kokoinen joutuu ostamaan koon 52. Varmaan joku häpäisy-yritys. (Onneks oon ite päässyt jo kauan sitten yli naisten vaatekokoihin liittyvästä painolastista ja kokolappujen tuijottelusta.)

  26/02/2014 22:26

  • rhebok

   Toisin sanoen keksin paljon ihanampiakin asioita kuin S-kokoon mahtumisen. Tuo urheilutakkiongelmakaan ei näyttäydy itselleni niin, että ”voi ei, laiha nainen joutuu ostamaan largen” vaan ”voi ei, se oikeasti XL-kokoinen nainen ei saa takkia lainkaan”. Mutta turhaumat valmisvaatteiden mitoitukseen ja kokojen satunnaisuuteen taitavat olla samat pienillä, isoilla, lyhyillä ja pitkillä.

   26/02/2014 23:43

 4. Marjut Mutanen

  Näin on. Ja sitten kun jonkun omiin mittoihin sopivan ja hyvin leikatun merkin löytää, niin siitä ei kyllä tahdo hevillä luopua!

  26/02/2014 23:52

 5. mea

  Kun löydän merkin ja mitan, joka on just eikä melkein, pitäydyn siinä niin kauan kuin niitä on. Valitettavasti usein vaan ei kauaa ole.. Tai sitten mitoitus muuttuu. Esimerkiski farkut; 36S eli short on ollut just passeli. Nykyisin short kuitenkin tarkoittaa 5 senttiä pidempiä lahkeita samassa merkissä. Eli lyhyet ovat mitoittajien mielestä kasvaneet.

  On muuten totta, mistä oikeat larget ja extra larget saavat urheiluvaatteet? Ei mistään. Kumpi tuli ensin: large ei urheile, kun ei saa vaatteita vai että large ei urheile ja siksi ei ole heille vaatteita.

  27/02/2014 06:10

 6. Päivitysilmoitus: Kulutusjuhla » Toisessa vaatteessa sopiva on L-koko, toisessa XS

 7. Audrey

  Suosittelen kaikkia lukemaan Outi LesPyyn kirjoittaman jutun vaatteiden mittataulukoista ja hoikkuuden mielikuvasta:
  http://outilespyy.com/2014/02/25/n-2001-ja-hoikkuuden-mielikuva/

  Lainaus bloggauksesta: ”Minusta on todella erikoista, että EU määrittelee viljeltävien kurkkujen pituuden sentilleen, mutta vaatevalmistajat voivat merkitä tuotteensa miten haluavat. EU on tehnyt vaatekoistakin standardin ja miten ne tulisi merkitä vaatteisiin, mutta harva valmistaja käyttää niitä. Sehän on vain suositus. Koot S-M-L eivät todellakaan ole mitään EU-standardeja, vaan jokainen vaatemerkki määrittelee ne itse. Näkeehän sen nettikaupoistakin, jossa eri merkeillä on eri mitat taulukossa antamassa vinkkiä siitä mitä kokoa sinun kannattaisi ostaa, kun et vaatetta pääse sovittamaan.”

  27/02/2014 21:56

  • mea

   Olipa mielenkiintoinen kirjoitus. Eli olin oikeassa ajatuksessani, että vatteen todelliseen kokoon nähden pieni kokomerkintä on tarkoituksellista ja naiset menevät siihen koukkuun. Niin minäkin. On voittajaolo, kun mahtuu pienempään kokoon kuin ennen.

   En enää ihmettele, miksi en löydä kaupasta vaatteita. Minun ikäryhmässäni pituusluokat alkavat minua pidemmistä.
   Kiitos tuosta linkistä.

   27/02/2014 22:24

   • Maisa

    Pienestä kaupungista on vaikea löytää vaatteita alle 160 senttiselle. Tyttäreni olisi yli kaksikymmisenä ostanut itselleen pidemmän ulsterin, jotka olivat silloin muotia. Ei löytynyt. Yhdessä paikkakunnan liikkeessä myyjä kehotti syömään lisää kaurapuuroa, että kasvaisi. Siihen kauppaan ei sitten koskaan enää mennytkään.

    Jostain tutuimmista vaatemerkeistä onneksi tietää millaista kokoluokitusskaalaa käyttävät.

    28/02/2014 18:50

 8. mea

  Kyllä. Pitkät takit oli aikanaan täysin pois suljettuja. Ne laskostui lattialle. Tällä hetkellä parhaat farkkuni ovat tavallisten naisten 7/8-mitoituksella tehdyt. Minulle juurikin sopivan pitkät. Leningit. En ole koskaan voinut ostaa. Kun sattuu olemaan oikean naisen rintamuksella varustettu, niin ei käy nuorisomuoti ja aikuisten vaatteet on vaan väärin. Vyötärö väärällä paikalla, hihat pitkät, helma väärän pituinen ja jos kaiken korjaa kohdalleen, ne on väärän näköiset. Housuissakin on nimittäin oikeasti polven kohta ja se osuu meikäläisellä jonnekin säären puolivälin huitteille ja kun ne parikymmentä senttiä lyhentää, niin onhan ne huvittavan näköiset. Olen luovuttanut. Käytän nuorison villapaitoja ja niitä 7/8-pituisia.

  28/02/2014 21:56

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s