Tärtymys

Kevään tietää koittaneen, kun alkaa kirjoitukset siitä, miten voi käyttää pakastimen marjat ja raparperit, että mahtuu sitten taas uutta satoa pakastimeen. En voi tajuta. Miksi pitää joka vuosi pakastaa niin penteleesti, että hätäkakka housuissa pitää koko kevät vääntää raparperitorttua, puolukkakiisseliä ja ja mustikkahyvettä. Miksei niitä marjoja voi syödä pitkin vuotta? Miksei niitä syödä silloin, kun ne on tuoreita: suoraan maasta ja puusta? Miksi pitää pakastaa niin paljon? Miksi ylipäätään pitää pakastaa? Miksi aina pitää ja kuuluu.

Vähän tulee sellanen olo, että on huonompi ihminen, kun ei pakasta viittäkymmentä litraa mansikoita ja kahdeksaa ämpärillistä mustikoita ja keitä kuuttakymmentä litraa omenasosetta. Samalla tavalla huonompi ihminen -olo tulee, kun ei hiihdä viikonloppuisin keväthangilla viittäkymmentä kilometriä. Maanantaisin kahvipöydissä vertaillaan, kuinka paljon kukakin hiihti minkin järven jäällä ympyrää. Ei siinä sitten kehtaa sanoa, että katselin kolme elokuvaa säleverhot tiukasti kiinni. Ei voi vaikka olisivat hyviäkin elokuvia. Mitä ne nyt ei yleensä ole. Siis sillä tavalla kulttuurisesti kohottavassa mielessä.

Samalla tavalla huonompi ihminen -olo tulee, kun ei ole käynyt shoppailemassa, oopperassa ja musikaalissa, kun kerta oli Lontoossa. Että mitä sä sitten teit? No, käyskentelin. Ei kukaan voi käyskennellä viikkoa, sanotaan. Kyllä voi. Ihan samalla tavalla kuin voi olla pakastamatta marjoja ja tehdä jotain, mistä ite tykkää. Samalla tavalla kuin voi olla hiihtämättä ja tehdä jotain, mistä ite tykkää.

Tärtymys. Täytyymisestä nouseva ärtymys. Se on kolmas nimeni. Heti laiskimuksen jälkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s