Kolmen munan kakkutaikina

Lapsena vietin kaikki kesät maalla mummolassa. Silloin paistoi aina aurinko paitsi kerran yöllä, kun salama poltti vaarin verstaan. Se oli lauantai, koska palokuntalaiset oli kaikki jossain juhlissa ja vain yksi vapaapalokuntalaisporukka tuli paloa sammuttamaan. Se sammui sitten itsekseen, kun satoi vettä. Vapaapalokuntalaiset katsoivat vierestä. Myöhemmin verstaan raunioilla kasvoi kauraa ja ruista, koska verstaalla säilytettiin vaarin viljapeltojen sadot.

Verstas paloi komeasti, koska se oli täynnä puulastua, tinneriä, maalia ja siellä oli melkein valmis soutuvene. Verstaan vintillä, jonne lapset ei saaneet mennä, oli vaarin itselleen tekemä arkku. Mutta sitähän minä en virallisesti tiennyt, koska virallisesti en ollut vintillä käynyt. En tiennyt virallisesti myöskään sitä, että vaarin mökin vintillä oli kessua, koska mummo oli kieltänyt menemästä sinnekin.

Lauantaisin paistoi siis aina aurinko. Vatkasin joka lauantai auringossa, pihan nurmikon keskellä olevan lämpimän kiven päällä savikulhossa sokerikakkutaikinaa, jossa oli kolme ylimääräistä munaa. Sain syödä yli jääneen kakkutaikinan. Se maistui pehmeältä ja lämpimältä.

Sokerikakkutaikinan vatkaamista rauhoittavampaa puuhaa ei ole. Aina, kun kaipaan lämmintä ja pehmeää lohtua, vatkaan kolmen munan kakkutaikinan. Vispilan pyörteen katsominen, vatkotuksen ääni ja vaahdon sakenemisen odottaminen rauhoittavat. En tee koskaan kakkua. Taikinan syöminen palauttaa minuun auringon lämmittämän kiven, pihanurmen tuoksun ja minkään muuttumattomuuden turvallisuuden tunteen.

Nyt on aika tehda kolmen munan kakkutaikina ja vajota tilaan, jossa mikään ei uhkaa, aurinko paistaa ja vaari lämmittää saunaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s